mandag 15 oktober 2018

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Græskar er til andet end pynt

mad graeskarsuppeOktober er efterår, og det er for mig Halloween, gåture på Fælleden - og suppe

• Opskriften her er nem at gå til, så alle i familien kan være med. Den kunne for eksempel laves, når der dekoreres med pyntegræskar på altanen eller i forhaven.
Der findes mange sorter af græskar. Flere er kun tiI pynt. Det er specielt det store orange græskar, som bruges omkring Halloween til at udhule og skære uhyggelige ansigter i. Min favorit er hokkaido, som bliver brugt flittigt i mit køkken hele oktober måned. Det kan bages, ristes på panden og bruges til suppe, som i nedenstående opskrift.

Dukkah
Dukkah stammer oprindeligt fra Egypten og er en krydderiblanding med hasselnødder. Den kan bruges til alt - at komme i og på brød, til salatdrys eller som her tilbehør til suppe. Det er et spændende og meget velsmagende løft til mange retter. Der er mange meninger om hvad en dukkah bør indeholde. Men de fleste opskrifter indeholder hasselnødder, sesamfrø, fennikelfrø og spidskommen.

Yndlingsbrød
Til suppen skal du selvfølgelig servere dit yndlings brød og en sjat youghurt.

Spicy græskarsuppe med nem dukkah og chili olie
Opskriften er til 4-6 personer

Græskarsuppe:
1 stk. Hokkaido græskar
1 stk. Rød chili
2 stk. Zittauerløg
2 stk. Fed hvidløg
1 stk. Rød peber
3 stk. Gulerødder
1½ dl. Hvidvin
1 stk. Timian kvist.
5 stk. Sorte peberkorn
2 stk. Kryddernelliker
½ dl. Vindruekerneolie
100 gr. Smør
Vand
Salt
Æbleeddike

Skyld græskaret grundigt, og skær bund og top af. Halvér det og skrab kernerne ud.
Skær græskaret ud i nogle stykker. Skræl gulerødderne og del dem i 6-7 stykker. Pil og hak løgene groft. Pil kernerne ud af chilien og hak den groft.
Varm olien op i en gryde og brun græskar, løg, gulerod af. Så vi får en dejlig stegt smag i vores suppe. Kom hvidløg, chili og hvidvin i og lad det koge i 1 minut. Dæk grøntsagerne med vand. Kom timian, peberkorn og nelliker i en gazepose eller tesi og put i væsken.
Når grøntsagerne er møre, blendes suppen med smør og smages til med salt  og æbleeddike. (Jo finere suppen er blendet jo bedre bliver konsistensen, så jeg foretrækker bestemt en bordblender frem for en stavblender)

Dukkah:
100 gr. Hasselnødder (helst uden hinde)
1 dl. Sesamfrø
3 tsk. Hele fennikelfrø
2 tsk. Hel spidskommen
Salt

Hak hasselnødderne groft og rist dem på en pande ved mellem temperatur. Når de begynder at blive gyldne, tilsæt sesamfrø, fennikelfrø og spidskommen.  Når sesamfrøene er blevet gyldne og de tørre krydderier begynder at dufte. Tilsættes en lille smule salt. Jeg syntes den bliver bedre af at stå til den er blevet kold. Kan nemt laves i god tid, eller dagen før.

Chiliolie:
50 gr. Tørrede chiliflager
2 stk. Nelliker
1 stk. Kanelstang
6 stk. Sorte peberkorn
2 stk. Stjerneanis
2 stk. kardemomme kapsel
4 dl. Vindruekerneolie

Alle ingredienser puttes en gryde. Olien varmes ved lav temperatur. (Det må ikke koge). Her skal olien stå og hygge sig med de tilsatte krydderi i ca. 1 time. Herefter skal den trække med krydderierne i 1-2 dage (Det bliver den bare bedre af) Herefter har man en meget flot og klar chiliolie, der smager af lidt mere end bare chili.

Kok Rasmus Kofoed Christensen bor i Ørestad. Han er med på Det Danske Kokkelandshold og Bronzevinder ved OL 2016 (varmt køkken), Bronzevinder ved Årets Kok 2016. Han har deltaget i utallige andre konkurrencer og arbejdet på nogle af Danmarks bedste restauranter. Lige nu arbejder Rasmus for Højborg x Kofoed (HØKO I/S) i et socialt madprojekt i Københavns Kommune.
Instagram: @rasmuscowfoot

Godt liv:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme